Friday 27 March 2015

Višta įdaryta kiaušinių blynais,sūriu ir 
grybais



  Artėja šventės. Šis patiekalas tikrai papuoš šventinį stalą. Pagaminti jam laiko šiek tiek reikia,jei šeimininkė nėra įgudusi,bet iškeptos vištytės pjūvio grožis ,o ir pačio patiekalo skonis, atperka viską.:)  

 
  
Mums reikės:

vištos apie 1,3 kg
mėgiamų prieskonių jai pamarinuoti
6-7 kiaušinių blynams ir 1 kiaušinio jų sutepimui
sojos padažo ( tiek v.š.,kiek kepsime blynų)
1 svogūno
250 g pievagrybių ( galima naudoti įvairius gtybus, galima maišyti su džiovintais)
vidutinės morkos
pluoštelio petražolių
apie 100 g sūrio ( galima naudoti tarkuotą arba pjaustytą plonais griežinėliais)
pipirų,druskos
2 v.š. grietinės ir 2 skiltelės česnako vištos aptepimui

Gaminimo eiga:

  Pirmiausia nukauliname vištą,palikdami tik šlauneles ir sparnelius. Tai nėra sudėtinga,kaip gali atrodyti :) Pradedame nuo  krūtinės. Toje vietoje pirštais atskiriame odelę nuo mėsos,gaunasi tarsi dvi kišenės. Jas skiriančią pertvarą atsargiai,peilio pagalba nupjauname.

  Apverčiame vištą nugara į viršų. Peiliu,atsargiai,kad nepažeistume odelės, atskiriame ją nuo uodegos kaklo link. Šioje vietoje turime būti atsargūs,nes odelė yra prie pat nugaros kaulo. 
Rankomis apčiuopiame kojų kaulus ir laužiame per sąnarį. Tuomet nupjauname mėsą. 



 Kai vištą „nurengiame“ iki sparnelių,juos taip pat atlaužiame ir nupjauname per sąnarius. Išrengta višta turi atrodyti maždaug taip.


  Įtriname mėgstamais prieskoniais,padruskinam. Aš dar užspaudžiau citrinos sulčių. Atidedam į šoną.

  Mėsą nuimame nuo kaulų ir sumalame per smulkų sietelį arba blenderiu.Pridedame druskos,pipirų. Aš dar įdėjau truputį kmynų. Gerai išmaišom.

  Įkaitimam keptuvę su trupučiu aliejaus. Į dubenėlį įmušam kiaušinį,įpilam šaukštą sojų padažo ir šluotele išplakam. Pilam į keptuvę ir kepam,kaip lietinį blyną. Apverčiam. Ir taip sukepam visus kiaušinius. 
 
  Svogūną supjaustom smulkiais kubeliais ir pakepinam ant aliejaus. Kai jis suminkštėja,sudedam per burokinę tarkuotą morką,vėl kepinam. Sudedam smulkiais kubeliais pjaustytus grybus ir kepinam,kol nugaruoja iš grybų atsiradęs skystimas. Papipirinam,padruskinam. Atidedam į šoną,kad atvėstų. Po to įmaišome pjaustytas petražoles.
  Imame kiaušinio blyną,aptepame vištienos faršu.



  Ant viršaus dedame grybu įdarą.


 Sūrį.

  Susukame voleliu. Kai visi suktinukai paruošti,juos po vieną merkiam į kiaušinio plakinį ir dedam į vištos odelės vidų. Jei lieka kiaušinio plakinio,supilame jį į vidų,ant suktinukų.Labai stangriai nereikia prifarširuoti,kadangi bekepant,mūsų višta gali sutrūkti.Jei liko faršo,jį galime uždėti ant suktinuku,po odele.
  Vištos odelės ertmes „užadome“ dantų krapštukais. Kojas surišame. Suformuojame taip,kad įgautų tikroviškesnę vištos formą.Perkeliame vištytę į kepimo indą. 

 
Į grietinę ispaudžiame česnaką ir šiuo mišiniu aptepame vištą.
Kepame 180-200' C temperatūroje iki kol vištytė taps auksinės spalvos,pilnai iškepusi ( apie valandą).


Jei norime,likus 10 min. iki kepimo pabaigos ant vištytės galime nupiešti majonezo tinklelį ( kaip groteles) ir dar pakepti.

Iškepusiai duodame šiek tiek laiko pravėsti,tuomet jau ragaujame su mėgstamu padažu . 
Ši vištytė labai skani ir šalta. Puikiai tinka užkandžių stalui. Skanaus :)

2 comments:

  1. Oje čia visas meno kūrinys ir aukštas pilotažas :) Puiku

    ReplyDelete
  2. Ačiū, Ernesta :) Ne toks tas velnias baisus,kokį jį piešia :D imi ir padarai

    ReplyDelete