Monday 23 March 2015

Amareto duonelė su graikiškais riešutais

 

  Buvo laikas,kai bijojau mielinės tešlos,bet labai mėgau gaminius iš jos. Buvo keli bandymai,bet ne visuomet vykę. Laikas ir didelis noras nugalėjo baimę.Prisijaukinau mielinę tešlą,dabar ji dažnas svečias mano virtuvėje :) Štai kad ir ši duonelė. Na ką čia dar bepasakysi-puiki :) Labai aromatinga,minkšta,o dar toks skanus įdaras...




O jai imame:

900 g miltų
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
200 g cukraus
125 g sviesto
220 ml pieno
80 g grietinės
14 g sausų mielių
apelsino arba citrinos nutarkuota žievelė ( dėjau apelsino)
3 v. š. Amareto

Įdarui:

250 g graikiškų riešutų ( susmulkintų blenderiu)
1 v. š. Kakavos
50 ml pieno
100 g cukraus
2 v. š amareto

Aptepimui:

kiaušinio trynys
2 v.š. pieno

   Visi produktai turi būti kambario temperatūros. Pienas-riebus. Miltai-persijoti. Sviestas- 82 % riebumo.

Gaminimo eiga:

  Mieles sumaišome su 1 v.š. cukraus, 4 v. š. pašildyto pieno ir šaukštu miltų. Atidedame į šalį 10 min. Pieną kartu su sviestu pašildome,kad sviestas išsileistų,bet pienas neužkaistų per daug.
  Į didelį dubenį įmušame kiaušinius,suberiame cukrų ir sudedame grietinę. Plakame iki purios masės. Tada,supilame šiltą pieną su sviestu. Galiausiai sudedame mielių mišinį. Atėjo metas amaretui ir apelsino žievelei. Viską gerai išmaišom mediniu šaukštu. Pradedame dėti miltus. Dedam dalimis ir vis maišom. Kai bus sunku maišyti,pradedame minkyti. Taip sudėjau 800 g miltų,o likusius pasilikau minkymui. Tešlą iš dubenio perkėliau ant stalo ir, vis pasibarstydama miltų, minkiau. Taip sudėjau likusius 100 g. Mielinė tešla mėgsta būti minkoma. Beminkant girdėjau spragsint pūsleles tešloje :) Šis procesas užtruko apie 10-15 min.Tuomet tešlos kamuolį grąžinau atgal į dubenį ir padėjau šiltai . Turi pakilti dvigubai. Kad būtų greičiau,dubenį su tešla dedu į orkaitę ir nustatau labai žemą temperatūrą ( apie 50-60' C). Tešla labai greit pakyla ir nereikia ilgai laukti.

  Kol tešla kyla,pasigaminame įdarą. Mažame virimo puodelyje sumaišome riešutus su cukrumi.kakava ir pienu. Viską pakaitiname pora minučių. Nukeliame nuo viriklės,ataušiname ir įpilame amaretą. Išmaišome.

  Iškilusią tešlą padaliname į tiek dalių,kiek duonelių norėsime kepti. Kadangi mano formos nėra didelės,aš dalinau į tris. Kiekvieną dalį iškočiojame,aptepame įdaru ir susukame.


 Dedame į formą. Paliekame šiltai 20 min., kad pakiltų. Patepame kiaušinio-pieno plakiniu ir dedame įkaitinton orkaitėn.
Pirmas 10 min. kepame 200' C , o po to sumažiname kaitrą iki 180' C ir dar kepame 35-40 min.



P.S. Įdaro man pakako tik vienai duonelei. Kitas pertepiau šokoladu :) Skoniu jos nei kiek nenusileido pirmąjąi :)








No comments:

Post a Comment