Amareto
duonelė su graikiškais riešutais
Buvo
laikas,kai bijojau mielinės tešlos,bet labai mėgau gaminius iš
jos. Buvo keli bandymai,bet ne visuomet vykę. Laikas ir didelis
noras nugalėjo baimę.Prisijaukinau mielinę tešlą,dabar ji dažnas
svečias mano virtuvėje :) Štai kad ir ši duonelė. Na ką čia
dar bepasakysi-puiki :) Labai aromatinga,minkšta,o dar toks skanus
įdaras...
O
jai imame:
900
g miltų
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
200 g cukraus
125 g sviesto
220 ml pieno
80 g grietinės
14 g sausų mielių
apelsino arba citrinos nutarkuota
žievelė ( dėjau apelsino)
3 v. š. Amareto
Įdarui:
250 g graikiškų riešutų (
susmulkintų blenderiu)
1 v. š. Kakavos
50 ml pieno
100 g cukraus
2 v. š amareto
Aptepimui:
kiaušinio trynys
2 v.š. pieno
Visi produktai turi būti kambario
temperatūros. Pienas-riebus. Miltai-persijoti. Sviestas- 82 %
riebumo.
Gaminimo eiga:
Mieles sumaišome su 1 v.š.
cukraus, 4 v. š. pašildyto pieno ir
šaukštu miltų. Atidedame į šalį 10 min.
Pieną kartu su sviestu pašildome,kad sviestas išsileistų,bet
pienas neužkaistų per daug.
Į didelį dubenį įmušame
kiaušinius,suberiame cukrų ir sudedame grietinę. Plakame iki
purios masės. Tada,supilame šiltą pieną su sviestu. Galiausiai
sudedame mielių mišinį. Atėjo metas amaretui ir apelsino
žievelei. Viską gerai išmaišom mediniu šaukštu. Pradedame dėti
miltus. Dedam dalimis ir vis maišom. Kai bus sunku maišyti,pradedame
minkyti. Taip sudėjau 800 g miltų,o
likusius pasilikau minkymui. Tešlą iš dubenio perkėliau ant stalo
ir, vis pasibarstydama miltų, minkiau. Taip sudėjau likusius 100
g. Mielinė tešla mėgsta būti minkoma.
Beminkant girdėjau spragsint pūsleles tešloje :) Šis procesas
užtruko apie 10-15 min.Tuomet tešlos
kamuolį grąžinau atgal į dubenį ir padėjau šiltai . Turi
pakilti dvigubai. Kad būtų greičiau,dubenį su tešla dedu į
orkaitę ir nustatau labai žemą temperatūrą ( apie 50-60'
C). Tešla labai greit pakyla ir nereikia ilgai
laukti.
Kol tešla kyla,pasigaminame įdarą.
Mažame virimo puodelyje sumaišome riešutus su cukrumi.kakava ir
pienu. Viską pakaitiname pora minučių. Nukeliame nuo
viriklės,ataušiname ir įpilame amaretą. Išmaišome.
Iškilusią tešlą padaliname į
tiek dalių,kiek duonelių norėsime kepti. Kadangi mano formos nėra
didelės,aš dalinau į tris. Kiekvieną dalį iškočiojame,aptepame
įdaru ir susukame.
Dedame į formą. Paliekame šiltai 20
min., kad pakiltų. Patepame kiaušinio-pieno
plakiniu ir dedame įkaitinton orkaitėn.
Pirmas 10 min.
kepame 200' C , o po to sumažiname
kaitrą iki 180' C ir dar kepame 35-40 min.
P.S. Įdaro man pakako tik vienai duonelei. Kitas
pertepiau šokoladu :) Skoniu jos nei kiek nenusileido pirmąjąi :)
No comments:
Post a Comment