Thursday 19 March 2015

Mėsos sūris ( ruliadas)

 

  Artėja pavasario šventė- Šv. Velykos. Tikriausiai visos šeimininkės suka galvas , ką čia įdomaus,skanaus pagaminus šia proga. Neišimtis ir aš :) Prisiminiau patiekalą iš savo vaikystės.Jį darydavo šventėms: šv.Velykoms, šv.Kalėdoms. Šį nuostabų mėsos sūrį darydavo mano močiutė. Vadindavo jį ruliadu. Tiesiog jos gimtinėje,jis turi tokį pavadinimą. Tikslaus recepto kaip ir nėra,pabandysiu surašyti viską iš eilės :)

  Šiam sūriui yra naudojama kiaulės galvos mėsa. Aš šį kartą ėmiau rūkytą kiaulės karką ir pora šviežių didelių kulniukų. Galima dėti ir liežuvio. Svarbiausia,kad išvirus mėsytė turėtų glitumą. Kiaulės kojos šiam patiekalui netinka.Mėsos imame atsižvelgdami,kokio dydžio norime sūrio.
  Taigi,karką su kulniukais sudėjau į greitpuodį. Šalia dar įdėjau pora nemažų morkų,pjaustytą svogūną,kelias skilteles česnako,pipirų grūdelių,lauro lapą, druskos. Prieskonius galime rinktis pagal save. Verdame.Kadangi viriau greitpuodyje,šis procesas truko greičiau nei ant viryklės. Kai jau mėsytė krenta nuo kaulų,išgriebiame ją,nukauliname ir supjaustome smulkiais gabalėliais. Virtas morkas supjaustom smulkiais kubeliais. Išsiverdam keletą kiaušinių ( aš ėmiau 3,bet galėjau įdėti ir daugiau).Supjaustom juos kubeliais ir dedam į mėsytę. Papipirinam. Paragaunam druską,jei trūksta-padruskinam. Įdedam smulkintų petražolių (nebūtinai). Įpilam keletą šaukštų mėsos sultinio ir viską gerai išmaišom. Sukrečiam į sūrmaišį,užsukam jo galą ir sūrį paslegiam. Po poros valandų nuimame svorį ir dedame į šaldytuvą nakčiai,kad gerai sustingtų. 

 
  Tikrai labai skanus.O kadangi dėjau rūkytą karką,jis tapo dar skanesnis. Jo pjūvis atrodo gražiai,todėl jis labai papuošia šventinių užkandžių lėkštę. Skanaus :) 

 

No comments:

Post a Comment