Mėsos
sūris ( ruliadas)
Artėja pavasario šventė- Šv. Velykos. Tikriausiai
visos šeimininkės suka galvas , ką čia įdomaus,skanaus pagaminus
šia proga. Neišimtis ir aš :) Prisiminiau patiekalą iš savo
vaikystės.Jį darydavo šventėms: šv.Velykoms, šv.Kalėdoms. Šį nuostabų
mėsos sūrį darydavo mano močiutė. Vadindavo jį ruliadu. Tiesiog
jos gimtinėje,jis turi tokį pavadinimą. Tikslaus recepto kaip ir
nėra,pabandysiu surašyti viską iš eilės :)
Šiam sūriui yra naudojama kiaulės galvos mėsa. Aš
šį kartą ėmiau rūkytą kiaulės karką ir pora šviežių
didelių kulniukų. Galima dėti ir liežuvio. Svarbiausia,kad
išvirus mėsytė turėtų glitumą. Kiaulės kojos šiam patiekalui
netinka.Mėsos imame atsižvelgdami,kokio dydžio norime sūrio.
Taigi,karką su kulniukais sudėjau į greitpuodį.
Šalia dar įdėjau pora nemažų morkų,pjaustytą svogūną,kelias
skilteles česnako,pipirų grūdelių,lauro lapą, druskos.
Prieskonius galime rinktis pagal save. Verdame.Kadangi viriau
greitpuodyje,šis procesas truko greičiau nei ant viryklės. Kai jau
mėsytė krenta nuo kaulų,išgriebiame ją,nukauliname ir
supjaustome smulkiais gabalėliais. Virtas morkas supjaustom
smulkiais kubeliais. Išsiverdam keletą kiaušinių ( aš ėmiau
3,bet galėjau įdėti ir
daugiau).Supjaustom juos kubeliais ir dedam į mėsytę. Papipirinam.
Paragaunam druską,jei trūksta-padruskinam. Įdedam smulkintų
petražolių (nebūtinai). Įpilam keletą šaukštų mėsos sultinio
ir viską gerai išmaišom. Sukrečiam į sūrmaišį,užsukam jo
galą ir sūrį paslegiam. Po poros valandų nuimame svorį ir dedame
į šaldytuvą nakčiai,kad gerai sustingtų.
Tikrai labai skanus.O kadangi dėjau rūkytą karką,jis
tapo dar skanesnis. Jo pjūvis atrodo gražiai,todėl jis labai papuošia šventinių užkandžių lėkštę. Skanaus :)
No comments:
Post a Comment