Saturday 18 April 2015

Žydinti obuolių tarta

 

 Ji labai graži. Tokiais žodžiais prašosi apibūdinama ši tarta. Ir labai skani,jei klaustumėte ar man patiko :)
Šią tartą kepiau gerokai ankščiau,jos foto papuošiau savo tinklalapį,tik va recepto parašyti niekaip neprisiruošiau. Skubu taisytis :)

Tartai reikės:

trapios tešlos pagrindui imame:

125 g minkšto sviesto
70 g cukraus pudros
1 kiaušinio
100 g maltų migdolų
150 g miltų
vanilės ( naudojau pastą)

plikytam kremui imame:

200 ml pieno
200 ml grietinėlės
100 ml balto vyno
3 kiaušinių trynių
vanilės
6 v.š. rudojo cukraus
4 v.š. kukurūzų krakmolo
5 saldainių „Karvutė“ arba  1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės

5-6 obuolių ( naudojau raudonus,tuomet rožytės ryškesnės gaunasi)
citrinos sulčių

abrikosų džemo ar cukraus sirupo rožytėms sulaistyti

Gaminimo eiga:

  Minkštą sviestą ištriname su cukraus pudra ir vanile iki purumo. Įmušame kiaušinį ir išsukame. Suberiame maltus migdolus,miltus ir išminkome. Tešla gaunasi minkšta. Rankas vis pasimiltuojant,tešlą sudedame į kepimo formą ( naudojau 23 cm ), suformuojame vienodo storio pagrindą ir kraštelius. Dedame į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

  Kremui krakmolą sumaišome su cukrumi ir vanile. Į gautą mišinį,rankine šluotele įmaišome trynius ir įpilame šiek tiek pieno-grietinėlės mišinio. Labai gerai išmaišom,kad neliktų gumuliukų. Tuomet supilam likusį pieno-grietinėlės mišinį ir išmaišom.Statome kremą ant viryklės ir nuolat maišant pakaitiname.Suberiame trupintas „karvutes“ ( jei naudojame jas) ir kaitiname, vis maišant, iki užvirimo,kol kremas sutirštės,o saldainiai ištirps.Jei naudojam žievelę,sudedam ją. Gerai atvėsiname. Ant kremo paviršiaus kad nesusidarytų plutelė,uždengiame maistine plėvele.

  Kol kremas vėsta,tešlą išimam iš šaldytuvo,subadome šakute dugną,uždengiame kepimo popieriumi ir pripilame žirniu,pupų ar to,ką naudojate tokiais atvejais. Lengvai paspaudžiame,kad tartos kraštai ,kepant, nenučiuožtų žemyn. Kepame 200' C įkaitintoje orkaitėje 10-15 min.
  Iškepusį padą ataušiname. Tuomet ant jo šaukštu sudedame kremą ir tolygiai paskirstome.

  Nuo nuplautų obuolių,bulvių skustuku nuskutame įvairaus pločio ir ilgio juosteles,vis užgriebdami obuolio žievelės. Palaistome citrinos sultimis,kad obuoliai mažiau juoduotų.
  Imame po vieną juostelę ir sukame, formuodami rožytės vidurį. Ant jos dedame kitą.“Sodiname“ gautą viduriuką į kremą ir kitus žiedlapius formuojame aplink viduriuką ,kamšydami į kremą.Tokiu būdu „roželėmis“ nuklojame visą tartos paviršių.
  Baigus,paviršių aptepame abrikosų džemu,ar apšlakstom cukraus sirupu.

  Kepame 180' C įkaitintoj orkaitėj apie pusvalandį ( gali reikėti ir ilgiau,priklauso nuo orkaitės),kol tartos padas pilnai iškeps,o „roželių“ žiedlapiai šiek tiek paruduos ir dailiai pasiraitys.Pravėsusia tartą pabarstom cukraus pudra. Skanaus :)


No comments:

Post a Comment