Žydinti
obuolių tarta
Ji
labai graži. Tokiais žodžiais prašosi apibūdinama ši tarta. Ir
labai skani,jei klaustumėte ar man patiko :)
Šią
tartą kepiau gerokai ankščiau,jos foto papuošiau savo
tinklalapį,tik va recepto parašyti niekaip neprisiruošiau. Skubu
taisytis :)
Tartai
reikės:
trapios
tešlos pagrindui imame:
125
g minkšto sviesto
70 g cukraus pudros
1 kiaušinio
100 g maltų migdolų
150 g miltų
vanilės ( naudojau pastą)
plikytam kremui imame:
200 ml pieno
200 ml grietinėlės
100 ml balto vyno
3 kiaušinių trynių
vanilės
6 v.š. rudojo cukraus
4 v.š. kukurūzų krakmolo
5 saldainių „Karvutė“ arba 1 a. š. tarkuotos apelsino žievelės
5-6 obuolių ( naudojau
raudonus,tuomet rožytės ryškesnės gaunasi)
citrinos sulčių
abrikosų džemo ar cukraus sirupo
rožytėms sulaistyti
Gaminimo eiga:
Minkštą sviestą ištriname su
cukraus pudra ir vanile iki purumo. Įmušame kiaušinį ir išsukame.
Suberiame maltus migdolus,miltus ir išminkome. Tešla gaunasi
minkšta. Rankas vis pasimiltuojant,tešlą sudedame į kepimo formą
( naudojau 23 cm ), suformuojame vienodo
storio pagrindą ir kraštelius. Dedame į šaldytuvą mažiausiai
pusvalandžiui.
Kremui krakmolą sumaišome su
cukrumi ir vanile. Į gautą mišinį,rankine šluotele įmaišome
trynius ir įpilame šiek tiek pieno-grietinėlės mišinio. Labai
gerai išmaišom,kad neliktų gumuliukų. Tuomet supilam likusį
pieno-grietinėlės mišinį ir išmaišom.Statome kremą ant
viryklės ir nuolat maišant pakaitiname.Suberiame trupintas
„karvutes“ ( jei naudojame jas) ir kaitiname, vis maišant, iki užvirimo,kol kremas
sutirštės,o saldainiai ištirps.Jei naudojam žievelę,sudedam ją. Gerai atvėsiname. Ant kremo
paviršiaus kad nesusidarytų plutelė,uždengiame maistine plėvele.
Kol kremas vėsta,tešlą išimam iš
šaldytuvo,subadome šakute dugną,uždengiame kepimo popieriumi ir
pripilame žirniu,pupų ar to,ką naudojate tokiais atvejais. Lengvai
paspaudžiame,kad tartos kraštai ,kepant, nenučiuožtų žemyn.
Kepame 200' C įkaitintoje orkaitėje 10-15
min.
Iškepusį padą ataušiname. Tuomet
ant jo šaukštu sudedame kremą ir tolygiai paskirstome.
Nuo nuplautų obuolių,bulvių
skustuku nuskutame įvairaus pločio ir ilgio juosteles,vis
užgriebdami obuolio žievelės. Palaistome citrinos sultimis,kad
obuoliai mažiau juoduotų.
Imame po vieną juostelę ir sukame,
formuodami rožytės vidurį. Ant jos dedame kitą.“Sodiname“
gautą viduriuką į kremą ir kitus žiedlapius formuojame aplink
viduriuką ,kamšydami į kremą.Tokiu būdu „roželėmis“
nuklojame visą tartos paviršių.
Baigus,paviršių aptepame abrikosų
džemu,ar apšlakstom cukraus sirupu.
Kepame 180' C
įkaitintoj orkaitėj apie pusvalandį ( gali reikėti ir
ilgiau,priklauso nuo orkaitės),kol tartos padas pilnai iškeps,o
„roželių“ žiedlapiai šiek tiek paruduos ir dailiai
pasiraitys.Pravėsusia tartą pabarstom cukraus pudra. Skanaus :)
No comments:
Post a Comment