Thursday 1 October 2015

Šokoladinis kriaušių pyragas





Ruduo....dėl šios priežasties vis labiau mane traukia šio nuostabaus metų laiko gėrybės,kvapnūs, žiemai būdingi prieskoniai :) Ir šis pyragas-dvelkiantis rudeniu. Labai šokoladinis,labai kvapnus.labai drėgnas...ir dar begalės tokių labai labai.....Įsimylėjau šokoladą ir kriaušes ...nuo pat pirmojo kąsnio...



Reikia:

Tešlai:

5 kiaušinių
150 g juodojo kokybiško šokolado
120 g sviesto
100 g maltų migdolų
120 g cukraus
20 g miltų
50 ml amareto likerio
1 v.š. tamsios kakavos miltelių
1 a.š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Kriaušėms:

5-6 nepernokusių kriaušių
750 ml vandens
150 g cukraus
1 citrinos sultys
1 vanilės ankštis

Ganašui:

50 g juodojo šokolado
50 ml grietinėlės
migdolų plokštelių

Gaminimo eiga:

Visų pirma pasiruošiame kriaušes. Į puodą įpilame vandenį,sudedame cukrų,citrinos sultis,vanilės ankštį ir užviriname.


 
Kriaušes nulupame,išskobiame viduriuką ( sėklytes)



 ir sudedame į sirupą.


 Minutę paverdam,po to išjungiam ugnį,palikdami kriaušes sirupe,kol ruošime tešlą. Karts nuo karto,jas pavartom.

Orkaitę įkaitiname iki 180' C. Naudojau 19 cm skersmens formą,nors autorė kepė 24 cm.Užmaišius tešlą,man jos pasirodė mažoka tokio dydžio formai. Pyragas,mano manymu,turėjo gautis plonas.Man patinka storesni :)
Tešlai sumaišome dubenyje visus sausus produktus: cukrų,miltus,kepimo miltelius,maltus migdolus,kakavą. Gerai išmaišom.

Šokoladą kartu su sviestu ištirpdom ant vandens vonelės. Supilame į sausus produktus 


ir viską šluotelės pagalba sujungiam.



Mušam po vieną kiaušinį ir po kiekvieno gerai išplakam.Supilame likerį,išmaišom.
Masę supilame į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi,išteptą sviestu.Sudedame nuvarvintas kriaušes.


 Maniškės buvo gan aukštokos,todėl nenorėjau,kad stypsotų virš pyrago,lyg Eifelio bokštai,suguldžiau,truputį kiekvieną pakeldama ant kitos :)
Kepame 40-50 min.Tikrinam pagaliuku.

Ištraukiam ir gerai atvėsinam.

 

Ganašui skirtus produktus kartu išlydom ant garų vonelės. Apšlakstom ganašu pyragą ir pabarstom truputį paskrudintom migdolų plokštelėm. Skanaus :)


P.S. Iš likusio syrupo išviriau labai skanų kompotą. Dar įpyliau vandens ( tiek,kiek norime saldumo),užvirinau. Įdėjau cinamono lazdelę,kelis anyžius,keletą grūdelių juodųjų pipirų, vieną griežinėliais pjaustytą apelsiną. Viskas. Greita,paprasta ir labai skanu :)









No comments:

Post a Comment